Mod


Det gick en dokumentär igår kväll som handlade om atombomberna i Hiroshima och Nagasaki 1945. Där berättade en japanska kvinna som överlevde bomben, att hennes lillasyster som också överlevt senare tog sitt liv genom att hoppa framför ett tåg, eftersom saknaden efter deras mor blev för stor. Efter att hennes syster dött ville även inte hon leva, så hon bestämde sig för att dö på samma vis som sin syster. Men i sista sekunden pga av rädsla klev hon av spåret. Hon menade att det finns två sorters mod. Mod att våga dö och mod att våga leva. 

"Ett skarpt ljus fyllde planet", skrev överstelöjtnant Paul Tibbets, pilot på Enola Gay, B-29:an som släppte den första atombomben. "Vi vände oss om för att se tillbaka på Hiroshima. Staden var dold av det där hemska svampmolnet." För ett ögonblick var besättningen helt tyst, sedan började de tala i mun på varandra. "Titta! Titta! Titta!" utbrast andrepiloten, Robert Lewis, samtidigt som han tog tag i Tibbets skuldra. Lewis sa att han kunde känna smaken av atomfissionen; den smakade bly. Sedan vände han sig om för att anteckna i loggboken. "Herre Gud", frågade han sig själv, "vad har vi gjort?".

Jag blir förfärad. Hur kan vi människor anse oss vara så smarta? Hur kan man vara så programerad att man sväljer allt och följer order som att släppa en atombomb över en stad full med män, kvinnor och barn. Och tro att det på nått vis är rättfärdigat  bara för att man följt order och tror att det ska komma nått gott ur det. Människor är så lätt manipulerade.

Men så bra och viktigt det är att vi vågar visa upp människans galenskap så att världen kanske kan bli lite vettigare.

Dokumentären avslutas med texten: De kärnvapen som finns idag motsvarar 400 000 Hiroshima bomber.

Det är helt galet, 400 000 Hiroshima bomber i världen. Detta är de flesta antagligen inte ens medvetna om. Jag var inte det. Vem är den fiende som behövs bekämpas med dessa atomvapen? Människan? Ja, jag kan hålla med om att vi ibland är livsfarliga men vi är ju alla människor, så för vem eller vilka är en atombomb svaret?Jag kan köpa, mod att våga dö eller mod att våga leva? men inte mod att döda.

 Läs här

Kommentarer
Postat av: Karin

Så otäckt! Man förstår inte sånt här, det är så sjukt.



Du skriver väldigt bra emmis!

2008-08-11 @ 20:38:17
Postat av: Anna

Alla har vi varit med om stunder där man bara vill ge upp och skita i allt. Men hon har rätt att man måste våga leva...vi lever ju bara en gång för tusan. Att sen vissa försörjer sig på att döda andra och där genom inte ger dessa mäniskor ett val att leva. Varför??

2008-08-11 @ 21:36:12
Postat av: tiny

Jag såg också den dokumentären, det är så fruktansvärt! Satt med tårar i ögonen hela tiden. ),:

2008-08-11 @ 21:39:08
URL: http://tinys.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0